Skip to main content

Wie is Patrick?

Denken in beelden

Zo lang ik mij kan herinneren denk ik in beelden. Als kind al tekende ik veel van mijn fantasieën. Mijn schoolschriften stonden vol met doodles en ik blonk uit in de creatieve vakken. Ook tijdens mijn MBO detailhandel opleiding had ik het meeste plezier in het vak etaleren. Daarin kon ik mijn creativiteit kwijt.

Amerika

Na een opleiding High School van een jaar in Amerika, waar ik via een studentenuitwisseling op zestienjarige leeftijd in een dorpje op het platteland woonde, vervolgde ik mijn creatieve carrière en volgde de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving op de HBO. Al op het MBO besloot ik dat ik docent wilde worden. Tijdens die HBO opleiding leerde ik veel over de werking van het beeld op de toeschouwer, het maken van eigen werk en hoe kennis en enthousiasme over te brengen op anderen.

Mijn stijlaspecten

Als bijbaan begon ik met het verkopen van fotografie apparatuur bij de lokale fotowinkel. Zo leerde ik alle ins en outs over de fotografiewereld en begon zelf kleine klusjes aan te nemen. Ik fotografeerde met een paar vrienden vooral op evenementen en in het uitgaansleven. Situaties waarbij je vooral te maken hebt met mensen en lastige lichtomstandigheden. Mede daardoor begon ik me te verdiepen in het gebruik van flitsapparatuur op locatie. Dat werd uiteindelijk een van mijn stijlaspecten. Het fotograferen van mensen is tot op de dag van vandaag mijn core business. Alleen zijn het nu vooral mensen uit het bedrijfsleven, de reclame-en artiestenwereld.

Opzet fotografieopleiding

Tijdens mijn opleiding tot docent beeldende kunst en vormgeving kwam ik in aanraking met ROC Landstede. Daar begon ik als stagiair en kon na mijn opleiding direct verder als teken en handvaardigheid docent bij de opleiding SPW Kinderopvang. Ik gaf studenten les in het aanbieden van creatieve activiteiten aan kinderen. Na een aantal jaren werd ik vanuit het management van Landstede gevraagd mee te werken aan het opzetten van een fotografieopleiding. Dat vond ik een geweldig aanbod dat ik met beide handen heb aangegrepen. In die tijd begon mijn eigen fotografiebedrijf ook steeds meer vorm te krijgen. Ik bouwde een mooi klantenbestand op en werd continu uitgedaagd met boeiende fotografieopdrachten die zich steeds meer richtten op de reclame- en bedrijfswereld.

Wisselwerking

Mijn manier van werken als fotograaf is altijd een uitdaging voor mij gebleven, mede door mijn ervaring als docent. Ik hecht veel waarde aan het betrekken van de opdrachtgever bij het tot stand komen van mijn beelden. Naar mijn idee is het maken van goede beelden een wisselwerking tussen fotograaf en opdrachtgever en/of de geportretteerde. Ik bespreek vooraf alle wensen en mogelijkheden en vind het essentieel op één lijn te zitten. Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om al tijdens het fotograferen de foto’s te evalueren en aanpassingen te doen. Daardoor wordt een opdrachtgever nooit onaangenaam verrast door het uiteindelijke resultaat.

Gevestigd

Na meer dan 15 jaar intensief bezig te zijn geweest met mijn vak, mag ik zeggen een gevestigde fotograaf binnen de bedrijfs-, reclame en portretfotografie te zijn, met een breed scala aan cliënten. Ik fotografeer onder meer voor magazines, websites, kranten en voor reclamedoeleinden. Daarnaast ben ik altijd les blijven geven, zowel vanuit mijn eigen bedrijf als binnen het beroepsonderwijs.

Werkervaring

 • Zelfstandig fotograaf
  2005 – heden

  Werkzaam in de volgende fotografische disciplines: reclamefotografie, portretfotografie, bedrijfsfotografie en industriële fotografie.

 • Voorzitter culturele broedplaats Zwolle
  2010 – 2013

  Collectief de Oude Ambachtsschool (DOAS) in Zwolle

 • Docent Fotografie
  2005 – Heden

  Noorderpoort Groningen opleiding Fotografie (2018 – heden)
  ROC Landstede Zwolle Fotografie & Vormgeving (2005 – 2011)
  Mede-ontwikkelaar MBO opleiding Fotografie & Vormgeving voor ROC Landstede (2004 – 2007)

Foto: Merijn Strijker

Copyright Patrick Laan Fotografie